Zeytinyağı

Zeytinyağı Fabrikası KızılcaobaTürkiye zeytincilik ve zeytinyağı alanında İtalya ile  birlikte Dünya dünya üretimini sırtlayan bir ülkedir.Ülkemizde kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretilmekle birlikte en önemli eksiğimiz pazarlama alanında ki eksikliklerimiz yatmaktadır.Son 15 yıl içerisinde Zeytinyağı sektörüne katılan yeni firmalar la üretim,işleme ve pazarlama oranı bir haylı artmış durumda özellikle firmalar bazında yüklü oranlarda hem yurt içi müşterisine hemde yurt dışına mal üretilmekte ve pazarlanmaktadır.

Zeytinyağı Fabrikası BayındırBizlerin pazarlama usulü daha çok küçük miktarlarda olup bulunduğu il ve ilçe çapında faaliyet gösterir bir nitelik taşır.Burada önemli olan konu yağın kalitesi acılık ve asit miktarı,konunun teknik detayları çok daha ayrıntılı ancak bu detaylar öncelikle satıcı ve üretici olarak bizleri ilgilendirmekte tüm bu kalite aşamalarından geçtikten sonra müşteriye sunumu yapılmaktadır.Zeytinyağının kalitesi toplanma zamanı,yeri, toprak yapısı,toplanan zeytinin sıkıma bekletilmeden ve temiz bir şekilde sevki yağın sıkım işlemi ve en nihayetinde depolama şeklininde devreye  girdiği zincirleme bir işlemler bütünü arz eder.

Piyasada sıfır asit olarak zeytinyağları satılmaktadır aslolan sıfır asit yağın doğal olarak mümkün olmamasıdır zeytinyağında mutlaka az oranda dahi olsa asit olur.Bu asit zeytinin içerisinde bulunan oleik asit yüzünden meydana gelir ve bunun oranı zeytinyağının kalite derecelendirmesinde kullanılan temel unsurdur.ben bu konuda sizlere ufakta olsa bilgi vermek isterim.

Zeytinyağlarının Çeşitleri:

1-Naturel Zeytinyağları: Zeytin ağacı meyvesinden, doğal özelliklerini değiştirmeyecek bir sıcaklıkta sadece mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen, berrak, yeşilden sarıya değişebilen renkte, kendine özgü tat ve kokuda olan doğal halinde gıda olarak tüketilebilen yağlardır.
Naturel zeytinyağları kendi içinde 3 grup altında piyasaya verilirler.

a) Naturel Sızma Zeytinyağı: Kokusu ve tadında kusur olmayan, serbest asitlik derecesi(oleik asit cinsinden) en çok % 1 olan naturel zeytin yağıdır. Naturel sızma zeytinyağı her tür yemeklere uygun olmakla beraber salatalar için idealdir.

b) Naturel Birinci Zeytinyağı: Kokusu veya tadında çok hafif kusurları bulunabilen, serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 2 olan naturel zeytinyağıdır.
c) Naturel İkinci Zeytinyağı: Kokusu veya tadında tolere edilebilen kusurları bulunan, serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 3.3 olan naturel zeytinyağıdır.

2- Rafine Zeytinyağı: Zeytin ham yağının yapısında değişikliğe yol açmayan metodlarla rafine edilmesi sonucu elde edilen, sarının değişik tonlarında rengi olan kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 0.3 ‘tür. Bu yağ piyasada, ‘’ Kızartma Yağı’’ olarak da pazarlanmaktadır.

3- Riviera Zeytinyağı: Rafine zeytinyağı ile doğal halinde gıda olarak tüketilebilecek naturel zeytinyağlarının karışımından oluşan, yeşilden sarıya değişen renkte, kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 1.5 ‘tur. Zeytinyağının canlı ve kuvvetli kokusuna pek alışık olmayanlar bu tip zeytinyağını tercih edebilirler.

Bu teknik bilgileri vermemde ki amaç önce tüketici zeytinyağı hakkında detaylı bilgi sahibi olsun ki aldığı yağın kalitesini ona göre tespit etsin.Piyasada çoğu zaman sıfır asit diye 1,5 -2 asit yağlar satılmaktadır üstelik bu yapılırken fiyatlarda aşağıya çekilerek müşteri yanıltılmakta ve kaliteli zeytinyağının alım oranı ve değerini düşürmektedirler,Sadece alım oranı düşmemekte insanlar sıfır asit yağla yüksek asit yağ arasında ki farkı köylere gittiklerinde yada yören tatil mekanlarında yöresel ürün satan yerlerde yağları tattıktan sonra anlamaktadırlar.

Şu bir kesin geçektir ki satıcıya sorulan Sıfır asit mi ?sorusunun cevabı Evet kesinlikle sıfır asit, değildir asiti vardır ancak ölçüsü şu miktardır olacaktır.Üretici diliyle söylemem gerekirse 0,3 ile 0,8 arası yağ dizemdir ve en kalitelisidir,bundan sonraki sınıflama listesi zaten yukarıda mevcut.

Peki yüksek asit yağ yenmez mi?Tabii ki yenir acılık ve koku oranı çok yüksek değilse yani rahatsız etmeyecek orandaysa 4 asite kadar yenebilir.1,5-2-2,5 bunlar normal asitlik oranlarıdır.Bir asit yağda çok yumuşak olur ama asit oranı aynı olan iki yağın tat ve kokusu dahi değişebilir bunun sebepleride yazımda mevcut zeytinyağının kalitesini asitliğini belirleyen faktörlerde sizlere anlattım.

Şimdi bizlerin sattığı yağların asit oranı nedir?

Köytürk Olarak satmış olduğumuz zeytinyağlarının asit oranları 0,3-0,8-1-1,5-2 asit ölçeğinde ayrılan yağlardır.Fiyat olarak aralarında 1,5 lira oynar tabi dediğim gibi tercih tamamen müşterinin damak tadına ve alışkanlıklarına aittir.Bazı 1,5-2 asit yağlar bile çok yumuşak gelebilir sıkım şekli,yağın kalitesi ve bölgesi bu noktada devreye girer.Tüm bu bilgiler ışığında bizim yağlarımızda mevcut tat koku ve aroma Türkiye çapında söz sahibi olan özellikler taşır.Bu yağları büyük fabrikalar alıp şişeleyip belirli pazarlama şekillerine göre ambalajlayıp çok daha yüksek oranda pazarlamaktadırlar.Orada devreye giren fabrika,işçi,ambalaj,sevkiyat masraslarıdır bu açıdan bizim yağlarımız daha uyguna gelir ve tazelik açısından da öndedir,sıkımları yapılır,depolanır, şişelenir ve derhal tezgaha satışa çıkar ara aşamalar yoktur.

Fiyat Listesine Ürün Kataloğundan ulaşabilir,Ürün Çeşitlerine Köytürk Ürünlerinden bakabilir ve e-posta adresinden iletişime geçebiliriniz.Zeytin-yağı sağlık demektir bu Allah’ın verdiği sağlıklı besini sofralarınızdan kesinlikle ihmal etmeyin.Sağlıklı ve uzun bir yaşam için doğal ve bilinçli beslenin görüşmek üzere.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s