DOĞAL ÇİZME ZEYTİN KURULUMU


zeytin kurma
Zeytin Kurma Yolları

Herkese Merhaba adım Murat Başlıktan da anlaşılacağı üzere zeytincilikte en önemli husus kurulan zeytinlerin doğal olması tabi zeytinlerin toplanma aşaması,saklanması ve temizlenmesi çok daha ayrı bir konu ancak bu yazıda üzerinde duracağım konu zeytin kurulumu.

Ben iş yerinde sattığım zeytinlerin kurulum yöntemlerinden bahsetmek istiyorum çok farklı zeytin kurma yöntemleri var aslında yöntem aynı fakat damak tadına göre biraz daha farklılaşan içerikler mevcut.Öncelikle hangi zeytin çeşidinin kullanıldığı ve nasıl yenmek istendiği önemli benim bu konuyu anlatmak istememde ki en büyük etken sattığım ürünün nasıl hazırlandığı ve hangi aşamalardan geçerek tezgaha girdiğidir.

Yeşil Çizik Zeytin
Yeşil Çizik Zeytin

Buna dair resimleri de ayrıca bu sayfada sizlerle paylaşacağım.Benim elimde bulunan zeytinler dolmalı olarak tabir edilen,onum dışında İzmir’de yetişen Edremit tarzı yeşil zeytinim,eşşek :)) zeytini olarak bilinin büyük zeytinimiz ve siyah çeşitleri bulunmakta.

Şimdi kimsenin bilmediği,karmaşık veya olağanüstü zeytini 3-5 günde fabrikasyon tarzı hazırlama tekniklerimiz yok evvela bunu söylemek isterim çünkü insanlar fabrika tarzı,kurunca 3-5 günde olan zeytin teknikleri istiyorsa boşuna uğraşmasınlar direk hazır alsınlar zeytinin tadının oturması,acılığının çıkması ve aromasının artması için bir müddet geçmesi gerekiyor kısa yöntemler var mı tabii kide var ama yine de sanıldığı gibi 3-5 günlük işler değil.

Eşşek Zeytini Olarak Tabir Edilen Büyük Zeytin
Eşşek Zeytini Olarak Tabir Edilen Büyük Yeşil Zeytin

Neyse eğer elinizde yeşil zeytin varsa çeşidine çok fazla değinmiyorum çünkü yöntem hep aynıdır,öncelikle temiz bir plastik yada cam kap edinin ağzı sıkı kapanan tipten olmalıdır.İkinci olarak yeşil zeytininizi bir miktar temiz sudan geçirin,keskin bir bıçakla  çekirdeğine kadar 2 veya 3 sefer sağlı sollu olarak çizin,sonra kabınıza doldurun ardından temiz suyunuzu kabın içerisine dökün.Zeytinin suyunu ne kadar sık değiştirirseniz zeytinleriniz acı suyunu o kadar hızlı atacaklardır örnek vermem gerekirse 2-3 günde bir zeytinin suyunu değiştirin,tahmini bir ay sonra zeytininiz tadlanmış ve sarı renkte olan acı suyunu atmış olacaktır bazen süre bir miktar artar yada azalır ancak 1,1,5 ay içerisinde yeşil zeytinlerinizin acı suyunu tamamen attığını göreceksiniz.

yeşil çizik zeytinler
Kurulan Yeşil Zeytinler

Zeytinleriniz acı suyunu attıktan sonra salamura suyunu hazırlama aşamasına geldik.Acılığı giden zeytinlerin suyunu dökün bir tur sudan geçirin daha sonra kurulan zeytinin kilosunu oranla tuzunu ve limon tuzunu ayarlayacağız.Zeytini koruyan tuzu ve limon tuzudur.Şimdi örnek olarak 5 kilo zeytin diyelim kilo başına 90 gram en fazla zeytinin kilosunun %10’nunu geçmeyecek oranda kaya tuzu yada salamura tuz koyuyoruz ancak suyu hafif ısıtmamız gerekiyor ki tuz çabuk çözülsün evde yapıldığı için tuz oranını ölçme aleti bulunmayacaktır isterseniz bir adet yumurtayı tuzlu suya daldırın yumurta  yüzeye çıkıyorsa tuz miktarı kafi demektir bir miktar yüzeye çıkmasını öneririm  ardından,3 tatlı kaşığı civarı limon tuzu isteyenler biraz daha azaltabilir ancak ben zeytini koruduğu için çok azaltılmamasını öneririm.Bu ikisini suda erittikten sonra suyumuzuda soğuttuktan sonra zeytin kabımıza döküyoruz,kapağımızı kapatıyoruz ve 10,15 gün hafif serin ve güneş görmeyen bir yere bırakıyoruz bu zaman zarfında zeytinlerimiz tuzunu alıp yenecek tada tamamen ulaşmış demektir.Artık istediğimiz yani yiyeceğimiz kadar zeytini kaptan aldıktan sonra kaptaki zeytinin üzerine hafifçe zeytinyağı döküp kapağını kapatıyoruz.

Sofralık çizme zeytin
Sofralık çizme zeytin

Bu zeytin salamura suyunda bir sene rahatlıkla kalabilir,dileyenler zeytini yiyecekleri zaman kaptan çıkardıktan sonra biraz tatlı suda bekletip hafif tuzunu aldıktan sonra yiyebilir benim önerim hafif sıcak suda 5-10 dakika bekletilmesi yada kaynar suya birkaç sefer çelik kevgirle daldırıp çıkarmalarıdır,başka bir yöntemde soğuk suya yani çeşme suyuna alıp içine 1 adet patatesi soyup bütün bir şekilde atıp bir saat kadar bekletmeleridir böylelikle zeytinler bir miktar tuzundan arınmış olacaktır.

Dileyenler yemeden önce üzerine bir miktar zeytinyağı,kekik,pul biber döküp hafifte limon sıkarak yiyebilirler yada benim gibi soslu zeytin salatası yapıp yiyebilirler şimdiden herkese afiyetolsun teşekkür ederim.

zeytinyağlı yemeklik yeşil zeytin
Yemeklik Yeşil    Zeytinler

İşte Satmış olduğum doğal köy ürünlerinin yapım aşaması bu şekildedir satış aşamasında olan yeşil zeytinlerin daha detaylı resimlerini yine bu sayfadan paylaşıcam ayrıca sizlere yeşil zeytinin farklı soslanma yöntemlerinden bahsedicem sağlıcakla kalın.
Bir sonraki yazımda siyah zeytin kurma yöntemlerinden bahsedicem görüşmek üzere.Kırma zeytin kurulumuyla ilgili yazımıza göz atmak için linke tıklayın.

İrtibat: koyturk@hotmail.com

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s